La Vall Ferrera, un Museu de Forja

Les Rutes de Boscos de Ferro son una iniciativa impulsada conjuntament per municipis de banda i banda del Pirineu amb un fort vincle amb el ferro i la forja a través del projecte Poctefa Pyrfer.

Aquestes rutes tenen com a objectiu donar a conèixer el patrimoni de ferro i forja que acullen aquestes valls, espais i obres d’un alt valor històric i artístic, convertint la Vall Ferrera en un museu a l’aire lliure.

Itineraris de forja

Itinerari de les Fargues

Aquest itinerari fa palesa la relació estreta d’Alins amb el ferro, tant en el passat com actualment.

Camí ral de la Vall Ferrera

El camí ral era l’itinerari que s’utilitzava per transportar els lingots de ferro de les fargues a la Noguera Pallaresa, on els raiers els carregaven riu avall. El recorregut ressegueix la Noguera de Vallferrera a través d’un paisatge de boscos de ribera i prats de dall, alhora que permet descobrir el llegat històric i les escultures de forja d’Ainet de Besan i Araós.

Itinerari de la Costa dels Meners

L’itinerari, que retrocedeix 1600 anys, mena el visitant fins als vestigis miners més antics trobats aquí i li permet conèixer les diferents formes d’extracció i transformació del mineral i també les d’obtenció de l’energia necessària per al procés.

EL PROJECTE POCTEFA PYRFER

El projecte PYRFER té com a objectiu fonamental valoritzar tot el patrimoni vinculat a la indústria secular de la metal.lúrgia (forja catalana, mines, martinets, forja artística, canals d’aigua, festivals de forja, etc.) present a la zona oriental del territori POCTEFA. Es duu a terme mitjançant el treball transfronterer i en xarxa entre els deu socis del projecte Pyrfer a banda i banda dels Pirineus a través de fires de forja, rutes del ferro i centres transfronterers.

LA FIRA DEL FERRO PIRINENC

El segon cap de setmana de juliol se celebra a Alins la Fira del Ferro Pirinenc amb l’objectiu de promoure el món de la forja i els seus artesans professionals, i alhora donar a conèixer el valuós patrimoni històric i cultural lligat a l’explotació del ferro a la Vall Ferrera.

Any rere any els forjadors participants, vinguts d’arreu dels Pirineus i d’altres països, van creant obres de forja de gran valor artístic que podeu visitar en diferents indrets de la Vall Ferrera. Descobriu-les mentre recorreu a peu els pobles de la vall i els itineraris de Boscos de Ferro.

Itinerari de les Fargues

   

 • Punt d’inici-arribada / Punto de inicio-llegada: Escola d’Alins / Escuela de Alins
 • Tipus de marca / Tipo de marca: Franja groga / Franja amarilla
 • Tipus de recorregut/ Tipo de recorrido: Circular
 • Recorregut / Recorrido: 1,7 km
 • Desnivell / Desnivel: +75 m
 • Durada / Duración: 30 min
 • Dificultat / Dificultad: Molt fàcil / Muy fácil
 • Època recomanada / Época recomendada: Tot l’any / Todo el año

Aquest itinerari fa palesa la relació estreta d’Alins amb el ferro, tant en el passat com actualment. El primer tram transcorre pel camí per on arribava, des del bosc d’Alins, el carbó vegetal que alimentava les fargues.

A l’entrada i a la sortida d’Alins es poden veure les cases dels senyors històrics del ferro: la Torre colomar de casa Guillem i la Torre dels Castellarnau. Dins del poble, el visitant hi troba multitud d’elements antics de forja, les escultures de la Fira del Ferro Pirinenc i, a la vora del riu, un museu siderúrgic a l’aire lliure: l’Espai de la Farga.

Camí Ral de la Vall Ferrera

  

 • Punt d’inici / Punto de inicio: Alins
 • Punt d’arribada / Punto de llegada: Tírvia
 • Tipus de marca / Tipo de marca: Franja groga / Franja amarilla
 • Tipus de recorregut / Tipo de recorrido: Lineal
 • Recorregut / Recorrido: 8,5 km
 • Desnivell / Desnivel: +185 m
 • Durada / Duración: 2h 15 min
 • Dificultat / Dificultad: Fàcil / Fácil
 • Època recomanada / Época recomendada: Tot l’any / Todo el año

Des de finals de l’imperi romà, el mineral de ferro del bosc de Virós -de gran qualitatera reconvertit en ferro en forns siderúrgics situats al mateix bosc. A l’edat moderna, en canvi, aquest mineral es transportava fins al fons de la vall, on era transformat a través del sistema de farga a la catalana. Fins a quatre fargues van explotar el ferro simultàniament: la farga de Santa Maria, la farga nova d’Alins, la farga vella d’Ainet i la farga de Llavorsí. El transport dels lingots de ferro resultants es realitzava pel camí ral fins a Llavorsí. A partir d’aquí, els raiers els transportaven Noguera Pallaresa avall fins al Segre i d’aquí fins a l’Ebre i cap al Mediterrani.

El camí d’Alins a Tírvia ressegueix aquest periple del ferro per la Noguera de Vallferrera a través d’un paisatge de boscos de ribera i prats de dall, alhora que permet descobrir el llegat històric i les escultures de forja d’Ainet de Besan i Araós. La ruta es pot continuar fins a Llavorsí.

Itinerari de la Costa dels Meners

 • Punt d’inici-arribada / Punto de inicio-llegada: Refugi Gall Fer / Refugio Gall Fer
 • Tipus de marca / Tipo de marca: Franja groga / Franja amarilla
 • Tipus de recorregut/ Tipo de recorrido: Circular
 • Recorregut / Recorrido: 4,3 km
 • Desnivell / Desnivel: +185 m
 • Durada / Duración: 1h 20 min
 • Dificultat / Dificultad: Fàcil / Fácil
 • Època recomanada / Época recomendada: Tot l’any. A l’hivern amb raquetes de neu / Todo el año. En invierno con raquetas de nieve

Algunes de les restes que hi ha en aquest bosc tenen, pel cap baix, 1600 anys. Des del segle III dC fins a principis del XX es va anar regirant la terra buscant un bé preuat: el ferro. Al llarg del temps es van succeir diferents tècniques d’explotació, sempre amb l’objectiu d’obtenir aquest metall cada cop més important. Per produir el ferro feia falta una gran quantitat de carbó vegetal. És així com l’entorn es va anar transformant: la febre del ferro del passat va ser un dels principals condicionants del paisatge actual.

L’itinerari, que retrocedeix aquests 1600 anys, mena el visitant fins als vestigis miners més antics trobats aquí i li permet conèixer les diferents formes d’extracció i transformació del mineral i també les d’obtenció de l’energia necessària per al procés.

Escultures per pobles

ESCULTURES DE FORJA PER POBLES

ARAÓS

1 Aquí es pot escoltar el silenci
2. El Drac de 7 caps
3. La Flor
4. El Banc

AINET DE BESAN

5. Ruc amb Carriot
6. L’Ossa
7. Banc

ALINS

8. La Fallaire
9-. La Falla Major
10. L’enclusa
11. Els 7 pobles de la Vall Farrera
12. El pòdol
13. El drac d’Alins
15.LA tanca del martinet
16. Banc
18. Banc
19. La Falla de lo Botanal

NORÍS

20. Banc
21. L’arbre

ÀREU

22. La plaça de l’Associació
23. Forjant el temps
24. Banc

Scroll to Top