La Vall Ferrera

Sobre la Vall Ferrera

La Vall Ferrera, està situada al Pallars Sobirà i està formada pels nuclis d’Alins, Ainet de Besan, Araós, Àreu, Besan, Norís i Tor. 

La Vall Ferrera forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu, sent el municipi que hi aporta més superfície. 

Encapçalant la vall hi trobem la Pica d’Estats, que constitueix el sostre de Catalunya. I envoltant els seus pobles, destaquen altres cims com el Monteixo , el Baborte, el Salòria o el Norís.

Antigament, l’activitat principal de la vall passava per l’aprofitament del ferro i la fusta dels boscos, i és d’aqui on deriva el seu nom, que està documentat ja des del segle XI.

En aquest racó de l’Alt Pirineu hi podem trobar afloraments superficials de mineral de ferro en diversos llocs de la vall i diverses fonts ferruginoses.

L’existència de diverses fargues a la vall està documentada des de l’alta edat mitjana.

Un altre dels atractius de la Vall Ferrera, és el gran nombre d’elements romànics que es conserven del període medieval. Totes cessaren les activitats i foren abandonades a les darreries del segle XIX, però hi ha notícies del 1874 segons les quals les cinc fargues que hi havia en aquell moment produïen 360 tones de ferro cada any. L’extracció del mineral, l’elaboració del ferro i l’obtenció del carbó necessari proporcionava feina a unes 600 persones i es dedicaven unes 700 cavalleries per al transport del metall cap a la resta de Catalunya i l’Aragó.

Més informació turística

  • La Vall Ferrera, està situada al Pallars Sobirà i està formada pels nuclis d’Alins, Ainet de Besan, Araós, Àreu, Besan, Norís i Tor. 
  • Encapçalant la vall hi trobem la Pica d’Estats, que constitueix el sostre de Catalunya. I envoltant els seus pobles, destaquen altres cims com el Monteixo , el Covil, pic de Màniga o el pic de Gerri prop de Tor.
Scroll to Top